2022-02-03 14:42:55• hírek • közlemény

Minden magyar gyermek számít! – újraindul az RMDSZ beiskolázási kampánya

Fotók: Gönczy Tamás
Fotók: Gönczy Tamás

Minden magyar gyermek számít” jelszóval indítja újra az RMDSZ tájékoztatási és tudatosítási kampányát, amelynek részleteiről Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök és Szabó Ödön parlamenti képviselő számolt be a kampány csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ arra biztatja a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák anyanyelvű oktatási intézménybe gyermekeiket.

A cél idén is az, hogy ebben a két hétben olyan hangulat alakuljon ki, amikor kiemelten figyelünk a magyar oktatás jövőjére. A Szövetség kiemelt feladata a magyar oktatás fontosságának tudatosítása. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy magyarul tanulni nem hátrány, hisz a magyar nyelvű oktatást számos alapítvány, anyaországi közintézmény támogatja a délutáni oktatás, a tehetségápolás vagy felzárkóztatás számos formájában” − hangsúlyozta Magyari Tivadar. Hozzátette, a beiskolázási kampány és az RMDSZ törekvéseinek köszönhetően, az országos népességcsökkenés ellenére, stabilizálódott a magyar elemi iskolákba beiratkozó gyermekek száma, amely 9 500-10 000 diák között mozog, emellett pedig sikerült megtartani a magyar iskolák struktúráját is.



Szabó Ödön elmondta, nagyon fontos az, hogy az elmúlt időszakban a magyar oktatási hálózat infrastruktúrája sok helyen megújult. Ez azt mutatja, hogy önkormányzati vezetőink az elmúlt években prioritásként kezelték az oktatási hálózat fejlesztését. Ugyanakkor pozitív irányba indult a román nyelv oktatásának minősége is, ami erősíti a tényt, miszerint ha egy diák anyanyelvi oktatásban részesül, ugyanúgy elsajátíthatja a román nyelvet is. Az elmúlt időszakban indult el az a pályázat, amelynek keretében 9 millió eurót fordítanak arra, hogy a kisebbségi oktatásban részt vevő, román nyelvet oktató pedagógusoknak új segédanyagokat, új, a tantervhez illeszkedő módszertani képzést biztosítsunk.


A feladatunk az, hogy minél több szülőt meggyőzzünk arról, hogy írassa magyar iskolába gyermekét. Még mindig van 8-10 százaléknyi diák, aki nem anyanyelvén tanul, mert vegyes házasságból származik, vagy mert lakhelyükön nem elérhető a magyar nyelvű oktatás. Én azt gondolom, hogy erősítenünk kell közösségi vezetőként, pedagógusként, szülőként a magyar oktatás jelentőségét” − magyarázta a szakpolitikus.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: